Menu Sluiten

Geschiedenis

Strand

De Heemskerker Reddingsbrigade is opgericht op 27 maart 1957 en bewaakt sindsdien het Heemskerkse (Kruisberg) strand. De brigade werd opgericht naar aanleiding van een aantal vervelende gebeurtenissen aan het strand van Heemskerk. Zo waren er meerdere malen mensen om het leven gekomen door verdrinking. Tevens waren de pieren van IJmuiden toendertijd een stuk korter, waardoor er een zeer gevaarlijke stroming bij het strand van Heemskerk ontstond.

Na ruim 57 jaar is er veel veranderd bij de brigade op het strand. De eerste brigadepost op het strand was niet meer dan een gebouwtje in de stijl van een bouwkeet met een tentdoeken dak. Deze post stond op de plaats waar nu het strandpaviljoen “de Vrijheid”staat. De 1evoorzitter van de brigade was Dhr. Voss, boswachter bij het P.W.N. en hij woonde bij de Kruisberg.

Na inschrijving bij Reddingsbrigade Nederland, toen nog de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, kreeg de brigade een roeivlet om daarmee de baders en zwemmers die te ver de zee in waren gegaan, terug te roepen.

Een paar jaar later kreeg de brigade een nieuwe post, geheel van hout, en werd de vlet met een 9 pk buitenboord motor uitgerust. Iedere zomer werd er via een advertentie in het Heemskerker weekblad gezocht naar een badmeester met een E.H.B.O. diploma voor op het strand.

In de jaren 60 werd de brigade uitgerust met een rubberboot met een 25 pk motor. In 1974 werd de brigadepost vernieuwd en bestond de post voortaan uit twee porto cabins.

Het werd ieder jaar moeilijker om doordeweeks de post te kunnen bemannen. Daarom heeft de brigade aan de gemeente voorgesteld om één van de brigadeleden, die tevens in dienst was bij de gemeente, zomers op het strand te stationeren. Dat voorstel werd in 1982 aangenomen. Tot 2011 heeft Jan Duin, in dienst van de gemeente, doordeweeks toezicht gehouden op het strand van Heemskerk. De laatste paar jaar werd hij ondersteund door zijn collega en tevens brigadelid, Peter Koper. Het Heemskerker strand wordt in de weekenden tot op heden nog steeds bewaakt door de vrijwillige brigadeleden.

Sinds 2006 staat de brigadepost op hoge palen en bestaat de post uit drie keten. Tot en met 2012 was de brigade uitgerust met twee boten: een Rescue III met een 70 pk motor en een rubberboot (Noviranium) met een 65 pk motor.

In de periode van 2006 tot 2012 bevond de brigade zich in een zware tijd. In mei 2012 was er zelfs sprake van opheffing, nadat de gemeenteraad had besloten om de brigadepost en bewaking niet meer op het strand te laten plaatsvinden. Halverwege de zomer van 2012 werd dit besluit teruggedraaid met de hulp van de toenmalige wethouder. De brigadepost werd die zomer doordeweeks door drie strandwachten bemand. Deze waren ingehuurd via Reddingsbrigade Nederland. Sinds de zomer van 2013 is deze samenwerking met Reddingsbrigade Nederland van kracht, zij verzorgen de uitrusting en postbemanning doordeweeks.

Ondanks de tegenslagen lukt het al ruim 60 jaar een fijne en actieve groep te vormen, die toezicht houdt op de badgasten van strand Heemskerk.

Zwembad

In de beginjaren werd er getraind in het binnenbad van IJmuiden. Meiden en jongens werden apart getraind onder leiding van Dhr. Timmermans. Een busje werd gehuurd bij de Ruijter om de leden heen en weer te rijden. Het was Dhr. Neeft die toen in twee etappes de leden naar IJmuiden taxiede, omdat iedereen niet in één keer mee kon. Volgens de “oud-leden” was deze periode een erg gezellige tijd, maar een hele onderneming voor een uurtje training.

Een paar jaar later werd er tegelijk met de Castricumse Reddingsbrigade getraind in het Sportfondse bad in Beverwijk. Op deze avonden werden de leden gedrild door de heer Dirk Huisman. De oud-leden hebben het nog steeds over de bekende uitspraak van Dirk: “Zo heb je commentaar? Als je kan praten kan je nog zwemmen ook!

Vanaf 1971 werden de trainingen gegeven in het Heemskerkse zwembad de Waterakkers.