De strandploeg van de Heemskerker Reddingsbrigade heeft in het zomerseizoen een uitgebreide bewakingstaak op het Heemskerker strand. Het bewakingsgebied van de HRB strekt zich uit van het strand van Wijk aan Zee tot het strand van Castricum. De HRB heeft voor deze bewakingstaak de beschikking over een kleine strandploeg van ongeveer 12 vrijwilligers, exclusief jeugdleden. Doordeweeks wordt de hoofdpost door Reddingsbrigade Nederland bemand. In de weekenden wordt dit gedaan, van 10:00 uur tot 18:00 uur, door de HRB strandploeg.

Om de strandbewaking goed uit te kunnen voeren, heeft de HRB de beschikking over een hoofdpost, boot en Toyota Land Cruiser. Vanaf de post wordt gedurende de dag het strand in de gaten gehouden, wordt de communicatie met de patrouillerende eenheden onderhouden en worden acties en inzetten gecoördineerd. Daarnaast heeft de post een EHBO ruimte met alle benodigde spullen om strandbezoekers met kleine verwondingen, insectenbeten e.d. te kunnen helpen. Tevens is in deze ruimte een AED aanwezig.

De strandploeg wordt door middel van diverse opleidingen op het juiste niveau gebracht en gehouden om dit materiaal ook op een goede manier te gebruiken.