Menu Sluiten

Materiaal

Reddingspost

De strandpost staat in de zomermaanden op het strand van Heemskerk. Het is het dagelijkse verblijf van onze Lifeguards en vanuit hier wordt er toezicht gehouden op de strandgasten. De post bestaat uit een drietal containers. Twee containers staan op palen en vormen samen de basis van de post. De derde container staat bovenop de achterste container. Bovenop de voorste bevindt zich het dakterras waarvandaan de Lifeguards perfect zicht hebben over het bewakingsgebied.

De voorste container is waar de EHBO-ruimte en de douche en toilet zijn gevestigd. In de container daarachter liggen de overlevingspakken en overig reddingsmateriaal. In de bovenste container is de leefruimte met keukentje. Hier staan ook de portofoons en mobilofoon, waarmee we in contact staan met elkaar en andere reddingsbrigades.

Reddingsboot

Hieronder zie je een plaatje van onze oude reddingsboot en daarnaast een plaatje van de huidige boot. Op dit moment gebruikt Reddingsbrigade Heemskerk een rigid-inflatable boat, oftewel RIB. Om precies te zijn een RNR 390 met 40PK Evinrude motor. De boot is voorzien van een middenconsole waar ook het stuur en de gashendel zich bevinden. Dit geeft de schipper beter overzicht tijdens het manoeuvreren.

Strandjeep

Vroeger beschikten we over een Landrover Defender. Een klein, maar krachtig voertuig. Tegenwoordig doen we het met de meer gebruiksvriendelijke Toyota Landcruiser. Vanaf Heemskerk naar het noorden gebruikt bijna iedere reddingsbrigade deze auto. Omdat het een lange wagen is kunnen eventuele patiënten liggend vervoerd worden op onze brancard om vervolgens overgedragen te worden aan de ambulancedienst.

Overig strandmateriaal

Naast de boot en auto beschikken we op het strand over nog een aantal materialen. De belangrijkste is het rescueboard. Daarmee kunnen we tot ongeveer windkracht 5 reddingen en patrouilles uitvoeren in de branding. Dat gaat met een boot heel lastig omdat het soms ondiep is en golven aan de zijkant de boot kunnen doen omslaan.

Naast het rescueboard beschikken we nog over twee rescuetubes en een rescuecan, zoals uit de Baywatch film. De rescuecan is tegenwoordig meer decor, maar de tubes gebruiken we nog zeker voor reddingen in zwaar weer. Dan komt het echt aan op de zwemkunsten van de lifeguard. Hier trainen we gelukkig veel voor.

Om ons te beschermen in het koude voor- en naseizoen beschikken we over overlevingspakken. Als die goed aangetrokken worden zijn je handen en gezicht de enige dingen die nat worden. Dat is wel zo prettig als het zeewater pas 10 graden of kouder is.