Menu Sluiten

Strandtraining

In de zomer, tijdens het bewakingsseizoen, trainen we om onze conditie en vaardigheden op peil te houden. Hieronder zie je een voorbeeld van een trainingsavond:

19:00 uur: De training begint met een warming-up. Naar het einde van de strandhuisjes rennen en weer terug. Daarna 30 push-ups en vervolgens nog een kruiwagentje naar de waterkant.

19:15 uur: Eerst even wat theorie opfrissen. Hoe zat het ook alweer met de getijdengrafiek. Wanneer stroomt het water nu welke kant op?

19:30 uur: Iedereen is weer een beetje bijgekomen van de warming-up. Nu begint het echte werk. De Run-Swim-Run. 200 meter rennen, dan het water in en 200 meter terug zwemmen, dan het water weer uit en weer 200 meter rennen. Als je de theorie goed had bestudeerd wist je precies naar welke kant je wilde rennen om niet tegen de stroming in terug te hoeven. Voor de hele Run-Swim-Run staat slechts 8,5 minuut.

20:00 uur: Melding! Iemand van de strandhuisjes heeft zojuist gezien dat een paraglider de controle verloor en hard ten val is gekomen in het duin. 1 persoon ( de Postcommandant) neemt de leiding en stelt direct een centralist aan. Daarnaast stuurt hij de auto met twee inzittenden richting het incident.

De bijrijder meldt dat de paraglider is aangetroffen en last van zijn nek heeft. Hij stabiliseert de nek en vraagt direct om een paar extra handjes. De Postcommandant stuurt nog iemand richting het incident en laat de centralist een ambulance bellen. Inmiddels is ook het Kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM opgepiept. Zij zullen het ambulancepersoneel naar het incident brengen. Samen met de KNRM en het ambulancepersoneel wordt de patiënt het duin afgetild. Eenmaal beneden wordt de patiënt op de brancard gelegd en wordt deze richting Wijk aan Zee gebracht.

De postcommandant verzamelt zijn personeel en de debriefing begint. Hoe vond iedereen het gaan. Wat ging goed? Wat kan er beter? De volgende training wordt hier extra aandacht aan besteed.

21:00 uur: De training is ten einde. Alle spullen worden netjes opgeruimd voor de volgende dag.